ΟΙ …ΑΝΗΘΙΚΕΣ ΥΠΟΨΙΕΣ ΠΕΡΙ ΝΟΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η «άψογη» δημοκρατία μας, έχει εκτός των άλλων και διαφανές εκλογικό σύστημα, στο οποίο κανένας μα κανένας απολύτως δεν διανοείται ότι μπορεί να γίνεται νοθεία. (Μακριά από εμάς τέτοιες …κακές σκέψεις).

Πάντως, σε κράτη πού θα μπορούσε να γίνεται νοθεία, πού θα ήταν ο αδύναμος κρίκος;

Ένας εξ αυτών των κρίκων, θα ήταν το να μην αναρτώνται στο διαδίκτυο τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων σε συνοπτικό πίνακα.

Όταν αναρτώνται τα αποτελέσματα, τότε τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής του κάθε εκλογικού τμήματος, μπορούν να ελέγξουν την ορθότητα τους στο διαδίκτυο.  Αυτό είναι μία πολύ εύκολη και άμεση διαδικασία και μπορούν και θα θέλουν να το κάνουν συνολικά πολλές χιλιάδες μέλη εφορευτικών επιτροπών, εξασφαλίζοντας έτσι στατιστικά τον επαρκή έλεγχο. Και αυτός ο δημοκρατικός έλεγχος από την ευρεία βάση των πολλών δεκάδων χιλιάδων διορισμένων στα εκλογικά τμήματα, παρέχει μία ουσιώδη δικλείδα ασφαλείας.

Όταν τα αποτελέσματα απλώς αναρτώνται στο πρωτοδικείο, ακόμα και αν είναι σωστά, πράγμα πού ελέγχεται πολύ πιο δύσκολα, είναι πολύ δύσκολο έως πρακτικά ανέφικτο, το να ελεγχθεί η ενδεχόμενη νοθεία στην άθροιση τους.   Εξ ίσου όμως δύσκολο είναι και το να ελεγχθεί η άθροισή τους, όταν αναρτώνται μεν στο διαδίκτυο, αλλά όχι και σε συνοπτικό πίνακα.

Αντιθέτως, όταν είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο και σε συνοπτικό πίνακα, είναι εύκολος ο έλεγχος και του κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά και της ορθότητας των αθροισμάτων, των αποδιδόμενων ανά εκλογική περιφέρεια, στην ροή της καταμέτρησης. Μάλιστα η ανάρτηση αυτή, πρέπει να ρυθμίζεται με τέτοιον τρόπο από την εταιρία πληροφορικής πού έχει αναλάβει τις εκλογές, ώστε να είναι σε ΕΜΦΑΝΕΣ ΣΗΜΕΙΟ στον ιστότοπο και ΕΥΚΟΛΑ να μπορεί να ελέγχει την άθροιση ο οποιοσδήποτε, από τον υπολογιστή του.

Η τήρηση αυτών των ελάχιστων και απλών διαδικασιών ασφαλείας έναντι του κινδύνου νοθείας, δείχνει και την πρόθεση μιάς κυβέρνησης, να αποφύγει ή όχι την νοθεία.

Η μη διεκδίκηση εκ μέρους των πολιτών, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ της εφαρμογής αυτών των διαδικασιών, δείχνει και το ενδιαφέρον τους να μην πέφτουν θύματα εξαπάτησης από την κυβέρνηση.

Αυτή η διαδικασία της δημόσιας ανάρτησης στο διαδίκτυο των αποτελεσμάτων του κάθε εκλογικού τμήματος ξεχωριστά, σε συνοπτικό πίνακα και σε εμφανές σημείο, στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται. Και από όσο επίσης είναι γνωστό, ούτε και οι πολίτες αντιδρούν.

https://politikathemata.wordpress.com/2012/04/12/oi-anhthikes-ypopsies-peri-notheias-stis-ekloges/

Διαβάστε και εδώ: ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΟΘΕΙΑ 2

https://politikathemata.wordpress.com/2012/05/03/eklogikh-nothia-2/

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.