Πώς να ψηφίσω. Λευκό – άκυρο – αποχή – κόμματα εκτός βουλής.

 

Σε συνέχεια παλαιότερων άρθρων μας επί του θέματος,

(βλέπε:  ΟΙ ΑΠΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΗΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ     https://politikathemata.wordpress.com/2012/04/12/oi-apexontes-apo-thn-nohtikh-toys-akeraiothta/         και

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΏΝ ΤΗΣ 6ης ΜΑΪΟΥ 2012 ΚΑΙ ΑΠΛΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ. ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΠΟΧΗ; ΤΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ;

https://politikathemata.wordpress.com/2012/06/15/apologismos-twn-eklogwn-ths-6hs-maiou-2012/ )

παραθέτουμε παρακάτω τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών και ευρωεκλογών, με κάποιους απλούς υπολογισμούς επί των ποσοστών.

Από αυτά συνάγεται εύκολα το ήδη γνωστό συμπέρασμα, ότι οι ψήφοι που πηγαίνουν σε μικρά κόμματα που μένουν εκτός βουλής είναι εξ ίσου χαμένες, άχρηστες αλλά και επιζήμιες, όπως ακριβώς είναι και η αποχή, λευκό και άκυρο. Είναι αυτές οι τέσσερεις κατηγορίες εκλογικής συμπεριφοράς που προάγουν εμμέσως τα συμφέροντα των ισχυρότερων κομμάτων.

Τα μικρά πολύχρωμα κόμματα προσφέρουν χρήσιμη υπηρεσία στο σύστημα και συνήθως έχουν δημιουργηθεί και συνεχίζουν να υπάρχουν επί δεκαετίες παίζοντας τον ρόλο της παγίδας ψήφων. Στις βουλευτικές εκλογές τής 6ης Μαΐου 2012 οι ψήφοι στα εκτός βουλής μικρά κόμματα κορυφώθηκαν στο ποσό του 1.201.864 ! Έτσι αυτές οι ψήφοι που ήταν το 19% των έγκυρων ψήφων, παγιδεύτηκαν και αχρηστεύτηκαν. Αυτοί που επιλέγουν αποχή – λευκό – άκυρο ή διακοσμητικά κόμματα αμελητέας εκλογικής δύναμης, ας ψηφίσουν καλύτερα ένα μικρό κόμμα που προβλέπουν ότι μάλλον θα μπει έστω οριακά στην βουλή.

Ακόμα και στην περίπτωση που δεν εγκρίνουν κανένα κόμμα, (από τα μικρά αλλά όχι ανίσχυρα εκλογικά ή και από τα λίγο μεγαλύτερα τα ήδη εντός βουλής), ας επιλέξουν το λιγότερο κακό, διότι έτσι αποδυναμώνουν την μονοκρατορία των μεγάλων κομμάτων και δυσκολεύουν τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης που μπορεί να εξαρτάται πλέον από το (λιγότερο κακό) κόμμα που θα έχουν ψηφίσει.

Τα μικρά κόμματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα συνεργατικό κόμμα που θα τα συνένωνε σε αποκλειστικά νομική βάση, παρέχοντάς τους πολιτική αυτοδυναμία. Έτσι θα ξεπερνούσαν το εμπόδιο του ορίου εισόδου στην βουλή.

(Βλέπε  ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ

https://politikathemata.wordpress.com/2012/04/12/enwsh-gia-thn-epiviwsh-twn-ellhnwn-kai-thn-timwria-twn-enoxwn/  )

Οι ψηφοφόροι της αποχής – λευκού – άκυρου και πολύ μικρών αμελητέων κομμάτων, θα έπρεπε να είχαν δημιουργήσει δικό τους κόμμα.

Είναι περίπου τέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόροι. Ούτε ένας ούτε δύο, ένας ολόκληρος λαός. Από ποιόν περιμένουν να το κάνει; Είναι τόσο ανίκανοι;

Κλαίγονται που όλοι οι άλλοι δεν έχουν δημιουργήσει κάποιο κόμμα που να το εγκρίνουν και διατρανώνουν με αυτόν τον τρόπο την παθητικότητά τους. Δεν βλέπουν την γύμνια των επιχειρημάτων τους;

Το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν τα κόμματα εξουσίας.

Όπως φαίνεται και στους παρακάτω πίνακες, το μέσο ποσοστό αποχής, λευκού, άκυρου και κομμάτων εκτός βουλής, για τις τρεις τελευταίες εκλογές  είναι 47,5% επί των εγγεγραμμένων, οπότε τα κόμματα εντός της βουλής έχουν αντλήσει τις ψήφους των από το υπόλοιπο 52,5%.

Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα πήραν στην βουλή του 2012 – 2014 τα εξής ποσοστά:

Νέα Δημοκρατία 31,5%, ΣΥΡΙΖΑ 28,6%και ΠΑ.ΣΟ.Κ 13,1% Σύνολο 73,2%

Αν έμπαιναν στην βουλή οι ψήφοι που δεν μπήκαν (συμπεριλαμβανομένων και των ψηφοφόρων που έκαναν αποχή), αυτά τα κόμματα θα έπαιρναν τα εξής μειωμένα ποσοστά:

Νέα Δημοκρατία 16,6%, ΣΥΡΙΖΑ 15% και ΠΑ.ΣΟ.Κ 6,9% Σύνολο 38,5%

Δηλαδή θα έπαιρναν λιγότερο κατά:

Νέα Δημοκρατία 14,9%, ΣΥΡΙΖΑ 13,6% και ΠΑ.ΣΟ.Κ 6,2% Σύνολο 34,7% λιγότερο!

Σε σύνολο λοιπόν αυτά τα τρία κόμματα θα έπαιρναν 38,5% ενώ τα νέα κόμματα της βουλής, λόγω της μεταστροφής του εκλογικού σώματος, θα έπαιρναν 47,5%. Όπως είναι σαφές τα παλαιά κόμματα θα πάθαιναν πανωλεθρία, έχοντας όλα μαζί σχεδόν 10% λιγότερο από τα νεοεισαχθέντα.

Επομένως οι ψηφοφόροι αυτοί δεν έχουν καμία δικαιολογία.

Παίζουν το παιχνίδι της εξουσίας, ενώ νομίζουν ότι δήθεν τιμωρούν το σύστημα …

 πιν 1β

ΠΙΝ 2.2 α

πιν 2.2 β

Σημείωση (1)

 πιν 2.2 γ

πιν 2.2 δ

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.